Pedagogia Sistemică

Pedagogia sistemică recunoaște că învățarea nu are loc în vid, ci este influențată de o rețea complexă de factori. Prin analiza interdependențelor dintre elevi, profesori, familii și comunitate, această abordare identifică resurse și strategii pentru a optimiza experiența educațională a fiecărui copil.

Principiile Pedagogiei Sistemice

Am introdus pedagogia sistemică în 2019 în România, în colaborare cu Bibi Schreuder de la Institutul Bert Hellinger din Olanda și Dragoș Riti.

Pedagogia sistemică aduce o perspectivă nouă în realitățile educaționale și procesele lor. Aceasta folosește abordarea sistemică fenomenologică, permițând vizualizarea sistemului educațional, familial și social ca parte a unei structuri interdependente.

Această nouă paradigmă a fost dezvoltată în ultimii 20 de ani în mai multe țări ale lumii, extinzând viziunea semnificativă a întregului în relația școală-familie, aducând posibilitatea creării unui mediu de incluziune începând din școală, unde toți membrii își pot asuma rolurile și responsabilitățile sistemelor familiale, educaționale și instituționale.

Principiile pedagogiei sistemice contribuie la umanizarea prin incluziune, ordine și echilibru, astfel încât profesioniștii, părinții și studenții care fac parte din sistemul educațional să își găsească locurile, conștienți de rolurile lor, inclusiv sistemele familiale, educaționale și instituționale. Această pedagogie promovează o practică dinamică în contexte educaționale și o nouă abordare a atitudinilor disfuncționale și a tulburărilor de învățare.

Pedagogia sistemică este pentru orice persoană interesată de creșterea personală prin această metodă fenomenologică. Părinți, cadre didactice, consilieri școlari, directori ai unităților de învățământ, psihoterapeuți, facilitatori constelații familiale, medici, asistenți medicali, facilitatori educaționali, terapeuți ocupaționali, formatori, terapeuți de recuperare etc.

Iată câteva dintre beneficiile educației sistemice în familie, organizații, grupuri:

  • Reducerea conflictelor;
  • Creșterea atitudinii pozitive față de învățare și dezvoltare personală;
  • Creșterea sentimentului de apartenență la familie, grup sau organizație (școală, instituție, comunitate, companie);
  • Un nivel mai mare de integrare între viața personală și cea profesională;
  • Utilizarea informațiilor fenomenologice ale sistemului ca resurse pentru integrare și vindecare;
  • Creșterea conștientizării și receptivității față de problematici sistemice apărute la nivel individual sau de grup;
  • Identificarea și evaluarea blocajelor în dezvoltare și învățare;
  • Crearea propriilor strategii și instrumente de învățare și dezvoltare, folosind teoria dinamicilor sistemice

Programul de formare în pedagogie sistemică va începe în octombrie 2023, în Timișoara.

Facilitatori Bibi Schreuder și Adina Elena Benghea.

Primele 2 ediții online au avut loc în 2021-2023.

A treia ediție va avea loc în Timișoara.

Cu acest program de formare vei învăța cum să privești din punct de vedere sistemic și fenomenologic evenimentele și situațiile cotidiene din activitatea ta educațională cu adulții sau copiii, din familia ta sau de la locul tău de muncă ( școală, grădiniță, societate comercială, spital, clinică, club educațional etc).

Primind noi conștientizări despre cum funcționează sistemele, îți devine mai ușor să treci prin diversele situații tensionate, problematice sau care îți aduc mult consum fizic și psihic. Doar privind dintr-o perspectivă sistemică, toate lucrurile se pot schimba: copiii se pot relaxa, se creează o atmosferă mai liniștită în clasă, echipele cooperează mai bine, cursanții sunt mai receptivi, angajații performează, clienții cooperează, iar tu ai mai mult spațiu și liniște să-ți faci munca.

Acesta este un training pentru antrenarea percepției, gândirii și acționării sistemice, utile oricărui adult.

Calendarul modulelor:

Intervalul orar pentru toate cele 4 module este : 10:00 – 17:00

28-29 Octombrie,

25-26 Noiembrie,

17-18 Februarie,

30-31 Martie

Informații complete și înscriere aici: https://sturz.ro/formare-in-pedagogia-sistemica/